У травні українці вивели з банківської системи 2,1 млрд гривень і 418 млн доларів

відтік депозитів

У травні українці вивели з банківської системи 2,1 млрд гривень і 418 млн доларів, і сподіватися на повернення депозитів населення в банки не варто.

“У травні українці знову вивели з банківської системи 2,1 млрд гривень і 418 млн доларів, хоча ще в квітні ситуація була кращою – гривневі депозити виросли, а відтік доларових депозитів був менший, ніж у травні”, – повідомив Ерік Найман.

Експерт зазначив, що зараз не варто сподіватися на повернення депозитів населення України в банківську систему.

“По гривневих депозитах б’ють інфляція і прибутковий податок – реальна процентна ставка в гривні буде глибоко негативною ще не менше півроку. Тобто між гривнею і доларом вибір варто робити на користь долара”, – вважає Найман.

За його словами, по доларових депозитах б’ють обмеження на зняття інвалюти, страхи перед авантюрним волюнтаризмом поведінки НБУ, а “також сміхотворна та ще й гривнева сума гарантування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб”.

“А в цілому проти бажання відкрити банківський депозит в Україні грає чистка банківської системи і правовий нігілізм Фонду гарантування вкладів”, – заявив партнер інвесткомпанії Найман.

На думку експерта, окремо варто враховувати, що у бідних українців немає вільної гривні для банківських заощаджень – зарплати стабільні і все йде на оплату комуналки і продуктів харчування, що подорожчали.

“Ну а заможні українці мають і гривню і долари, але природно тікають з України через те, що їх призначили головними платниками за ”погані банки, анексію Криму, війну на Донбасі“ і т.і. за відомим списком виправдань сучасної української влади”, – підсумував експерт.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваша думка про статтю: