США: Україна має знайти не пов’язані з забороною соцмереж шляхи захисту національних інтересів

Держдепартамент США відповів на запит «Голосу Америки» і прокоментував заборону в Україні двох російських соціальних мереж.

«Немає сумніву, що підконтрольні Росії мас-медіа намагаються підірвати західні ЗМІ за допомогою фейкових новин та фальшивої інформації, включно з Україною, де Росія використовує і інші методи, аби підірвати уряд в Києві. Тим не менш, свобода слова – ключовий елемент здорової демократії, яка прописана в Конституції України», – ідеться у відповіді.

«Ми закликаємо український уряд знайти шляхи захистити свої національні інтереси таким чином, щоб це не підривало конституційні принципи», – вказують у зовнішньополітичному відомстві США.

Відповідаючи на запитання щодо можливої попередньої комунікації між США та Україною з приводу цього кроку, представник Держдепартаменту сказав, що він не може коментувати «приватні дипломатичні розмови відносно цього окремого питання, але ми постійно залучені в дискусії з урядом України про важливість підтримки свободи слова».

15 травня президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України, що передбачає застосування нових санкцій проти російських фізичних і юридичних осіб.

У списку 468 юридичних осіб – зокрема, сервіси «Яндекс», соцмережі «ВКонтакте», «Однокласники», сайти Mail.Ru Group, антивірусні компанії «Лабораторія Касперського» і DrWeb. Економічні санкції також запроваджуються проти найбільших російських телекомпаній: «ТВ Центр», РБК, ВГТРК, «НТВ-Плюс», «Звезда», ТНТ, РЕН-ТВ, ОТР.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланд висловив стурбованість у зв’язку з блокуванням в Україні веб-ресурсів і соціальних мереж. За його словами, таке рішення суперечить розумінню свободи слова.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch вважає, що президентові України слід скасувати заборону, а також вжити заходів щодо захисту свободи слова і інформації в Україні.

На відміну від правозахисників, у НАТО погодилися з позицією Києва, що рішення блокувати в Україні російські інтернет-ресурси є питанням безпеки, а не свободи слова.

ваша думка про статтю: