Поліція заблокувала офіс «Добровольчого руху ОУН» у Києві

Поліція заблокувала на вулиці Мазепи в Києві офіс організації «Добровольчий рух ОУН», яка планувала завадити проведенню акції «Безсмертний полк» у Києві. Активісти скликали «всіх патріотів» на 9:00 9 травня до станції метро «Арсенальна», щоб, як ідеться в повідомленні оргаіназції у Facebook, «зустріти вату по-козацьки».

Як повідомила в трансляції Радіо Свобода речниця організації «Добровольчий рух ОУН» Вікторія Дреєва, в офісі нині перебувають близько десятка осіб. Сама вона намагалася пройти всередину, але співробітники поліції сказали їй, що до офісу пропустять, а вийти їй не вдасться.

У День перемоги над нацизмом у Києві та інших містах України запланована хода під назвою «Безсмертний полк» – акції, яку проводять у Росії щороку у цей день. У Службі безпеки України заявили, що не мають підстав її заборонити, але правоохоронці вживатимуть усіх необхідних заходів, щоб не допустити провокацій.

У Росії «Безсмертний полк» – це хода з портретами родичів, які брали участь у Другій світовій війні. Вона розпочиналася як громадська ініціатива, але впродовж останніх кількох років набрала більш офіційного змісту.

Нині організацією акції займається прокремлівський Загальноросійський народний фронт, після чого почали з’являтися повідомлення, що не всі учасники заходу приходять на нього добровільно. Портрети для участі в акції у Росії можна придбати в магазинах, тобто йдеться вже не про вшанування родичів, а про шану будь-яких учасників тієї війни.

Росія також сприяє організації акції «Безсмертний полк» у деяких країнах колишнього СРСР.

ваша думка про статтю: