Україна не припинятиме постачання води на окуповані території Донбасу – Гримчак 

Україна не припинятиме постачання води на окуповані території Донбасу, заявив в ефірі Радіо Свобода заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак.

«По Донецькій області відключення взагалі неможливе, тому що постачання води на територію, яка контролюється, це Маріуполь, Волноваха й інші, йде по неконтрольованій території. І тому відключити сьогодні Донецьк від води – це те саме, що відключити Маріуполь», – зазначив Гримчак.

Крім того, зауважив заступник міністра, припинення водопостачання суперечить міжнародним зобов’язанням, бо вода в них визначена першочерговою потребою людини. Тому жодних рішень не було і навряд чи будуть, зауважив Гримчак.

За його словами, близько 65% водопостачання Донбасу подаються на непідконтрольні українському уряду території. Однак конкретну цифру боргу поки вирахувати складно через великі втрати води внаслідок пошкодження водопроводу.

Як зазначив Гримчак, питання заборгованості окупованих територій порушувалося під час засідання у Мінську 26 квітня, однак жодного конкретного рішення поки немає.

Кореспондент Радіо Свобода у своєму повідомленні про засідання підгрупи з економічних питань Тристоронньої контактної групи вказав, що сторони виявили готовність погасити заборгованість і відновити поставки води в окремі райони Донецької та Луганської областей у повному обсязі.

26 квітня міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик припустив відключення води на окуповані території Донбасу через значну заборгованість та неможливість поставок антрацитового вугілля на станції, які забезпечують водопостачання регіону.

Національна енергетична компанія «Укренерго» ввечері 24 квітня повідомила, що з 25 квітня подача електроенергії на територію окремих районів Луганської області припиняється. Причиною припинення є несплата протягом тривалого часу за поставлену і спожиту на неконтрольованій території електроенергію.

Сепаратисти, які контролюють частину Луганської області, впродовж години відновили постачання електроенергії «з суміжних територій», не вказавши проте, йдеться про Росію чи про територію, контрольовану угрупованням «ДНР».

ваша думка про статтю: