Порошенко: введення в експлуатацію конфайнменту на ЧАЕС планується на листопад

Президент України Петро Порошенко заявляє, що новий безпечний конфайнмент над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС планують ввести в експлуатацію в листопаді 2017 року. Про це голова держави сказав 26 квітня під час заходів у зв’язку з черговою річницею аварії на Чорнобильській атомній електростанції за участю президента Білорусі Олександра Лукашенка.

«30 листопада 2016 року ми урочисто завершили перший етап процедури насування конфайнменту на старий саркофаг у штатне положення на четвертий енергоблок, а в листопаді 2017 року плануємо введення цього конфайнменту в експлуатацію», – сказав він.

Порошенко подякував міжнародним партнерам України за допомогу в спорудженні конфайнменту і нагадав, що термін його експлуатації становить 100 років.

У листопаді минулого року на Чорнобильській АЕС завершили насувати арку нового безпечного конфайнменту на об’єкт «Укриття» четвертого енергоблоку, що був зруйнований під час ядерної катастрофи 26 квітня 1986 року. Встановлення нового укриття дало змогу перейти до робіт із демонтажу конструкцій, вилучення і подальшої утилізації паливовмісних і радіоактивних матеріалів.

Будівництво арки розпочалося у 2012 році.

 

 

 

ваша думка про статтю: