Наближення місцевих виборів провокує нестабільність українського валютного ринку

вибори

Український валютний ринок відзначив тиждень підвищенням волатильності. Наближення місцевих виборів виступає додатковим чинником нестабільності. У п’ятницю, напередодні вихідних, хвиля попиту знизилася, що призвело до зміцнення гривні.

Курс продажу безготівкового долара США в Україні за підсумками тижня знизився на 2,9% до 21,35 грн, готівкового – підвищився на 1,9% до 23,19 грн. Різноспрямована динаміка готівкового та безготівкового ринків була викликана запізнюванням реакції комерційних банків на тенденції міжбанку, відзначають експерти Інформаційно-аналітичного центру.

Так, різниця між готівковим і безготівковим курсом продажу долара США зросла до максимальних з кінця серпня рівнів – 1,85 грн. Обсяг ОВДП, що належать нерезидентам, за тиждень збільшився на 1,5% до 21,5 млрд. грн. Середньодобовий обсяг торгів доларом США на міжбанку зберігся на рівні 220, 6 млн. доларів. Ліквідність банківської системи на минулому тижні підвищилася, зокрема, середньодобові залишки на кореспондентських рахунках банків зросли на 6,1%.

За прогнозами аналітиків, волатильність на валютному ринку напередодні виборів може збільшитися. При цьому курс на безготівковому ринку, ймовірно, збережеться в рамках усталеного діапазону. Попит на готівкову валюту буде підтримуватися нової ліквідністю у зв’язку з виплатами вкладів “Дельта Банку”.

Курс продажу безготівкового долара США може коливатися в діапазоні 21,1-22,3 грн., готівкового – 22,6-23,5 грн.

Як нагадав провідний експерт інформаційно-аналітичного центру Андрій Шевчишин, після успішного голосування з реструктуризації зовнішнього боргу, гривня отримала додаткову підтримку, незважаючи на відмову від реструктуризації боргу Росією, що було цілком очікувано для ринку.

“Позитивна статистика по тенденціям грошово-кредитного ринку, а саме збільшення валютних депозитів у банках, стала позитивним сигналом для валютного ринку. Тому, для стабільності гривні зберігаються всі фундаментальні передумови. А можливі коливання напередодні виборів будуть тимчасовими і спекулятивними”, – відзначає Шевчишин.

Також важливим фактором для валютного ринку виступатиме засідання ЄЦБ і рішення по процентній ставці. Український ринок, крім того, буде стежити за статистикою по промисловості і будівництву за вересень.

Правда України

ваша думка про статтю: