Незважаючи на всі заяви Уряду про стабілізацію, податкова система продовжує стагнувати

ДФС

Незважаючи на всі заяви уряду про стабілізацію економічної ситуації, проблем в держфінансах і податковій системі більш ніж достатньо. Загальний фонд держбюджету у серпні був недовиконаний на більш ніж 4%. У жовтні, як інформує Державна фіскальна служба (ДФС) свої регіональні підрозділи, індикативні показники будуть ще більш напруженими.

Тому, окрім як підсилити податковий тиск на бізнес, ДФС нічого не залишається. В ручному режимі будуть коригуватися обсяги збитків минулих років і процес формування податкового кредиту, вже поставлено завдання збільшити план по донарахуванню податків, а повертати зайво або помилково сплачені податки держава буде тільки після аналізу фінансового стану підприємства.

У нашому розпорядженні виявилися накази ДФС, суть яких зводиться до того, що робота служби та її територіальних органів незадовільна, бюджет виконується зі скрипом, але результатом впровадження цих документів стане посилення податкового тиску на бізнес. Це внутрішні накази служби, традиційно приховувані від платників податків.

Так, згідно з наказом № 666 від 4 вересня, в липні ДФС забезпечила відрахування до загального фонду бюджету на рівні 39,9 млрд грн, таким чином перевиконавши план Мінфіну на 2,1%. У той же час провал виявився з податком на прибуток – зібрано лише 70,9% від необхідної суми – казна недоотримала майже 707 млн грн.

Вина тут, за версією голови служби Романа Насірова, на центральному офісі по роботі з великими платниками. Завинило і керівництво однієї з районних інспекцій в Одесі (ДПІ у Малиновському районі), яка допустила маніпулювання платниками показниками податкової звітності з прибутку “шляхом подання уточнюючих декларацій”.

Не краща ситуація і з ЄСВ – виконання плану по ньому склало лише 94,7%.

Обурені у ДФС і тим фактом, що зазначена вище районна інспекція в Одесі допустила в липні приріст сум залишків від’ємного значення ПДВ, який після відшкодування включається в податковий кредит і впливає на обсяги позитивних нарахувань. Тобто замість того, щоб забезпечити сплату майже 30 млн грн ПДВ до бюджету, податківці інспекції допустили формування податкового кредиту.

Примітно, що в цілому по Україні результат обробки поданих у липні декларацій з ПДВ (з 1 липня режим електронного адміністрування запрацював у повному обсязі) показав, що позитивні нарахування перевищили 9,6 млрд грн. А це на 28% більше нарахувань відповідного періоду минулого року і на 9,5% більше – попереднього місяця.

У результаті перший заступник начальника інспекції у Малиновському районі Одеси Тетяна Пакуляк отримала догану.

“Крім штучного збільшення зобов’язань і обмеження права на податковий кредит, зараз податкова стала блокувати електронні ключі. Тобто не саму електронну звітність, а саме ключі – під видом термінового їх переоформлення. Така практика замінила так званий “9 стан”, – розповіла віце-президент, голова комісії з питань економічної політики Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дроговоз.

Незважаючи на всі заяви про зниження тиску на бізнес, у центральному апараті ДФС залишаються незадоволеними організацією контрольно-перевірочної роботи з “виявлення та попередження порушень законодавства під час виплати зарплати та інших доходів громадян”. Так, начальник Борознянского відділення Бахмацької інспекції в Чернігівській області не застосував штрафні санкції до платників ЄСВ, в результаті чого їх обсяги зросли на 79,2 тис грн і склали 214 тис грн.

Також, згідно з наказом, суттєві недоліки виявлені в організації контрольно-перевірочної роботи підрозділів аудиту, що призвело до “низьких показників роботи в частині донарахування узгоджених податкових зобов’язань” і, як результат, до незначних сум надходжень за актами документальних перевірок у порівнянні з минулим роком. Всього, за даними ДФС, за 7 місяців було проведено 2,6 тис. планових перевірок, 13,7 тис. – позапланових і майже 38 тис. – зустрічних звірок. Донарахування склали 20,8 млрд грн, з яких погоджено всього 3,3 млрд грн.

При цьому, незважаючи на всі заяви уряду про стабілізацію економіки, проблем з наповненням бюджету достатньо. У серпні індикатив Мінфіну зі збору податків у загальний фонд держбюджету був недовиконаний на 4,3%. Кумулятивно за 8 місяців перевиконання склало 2,2%, або майже 4 млрд грн. По серпню, зокрема, збір не змогли забезпечити податківці Івано-Франківської обл. (-166,3 млн грн), Полтавської обл. (-841,5 млн грн), Сумської обл. (-582,2 млн грн), Харківської обл. (понад 1 млрд грн) і Луганській обл. (-50,8 млн грн).

Згідно з наказом № 597 від 12 серпня, Роман Насіров попереджає своїх підлеглих, що жовтень буде ще більш напруженим. Найбільшої уваги вимагають показники по внутрішньому акцизу – зростання індикатива передбачене на рівні 41,8% або 942,5 млн грн порівняно з відповідним періодом 2014 року; імпортного акцизу – на 24,1% або на 53,8 млн грн; ПДВ з вироблених в Україні товарів – на 20,3% або 1,3 млрд грн; ренти за видобуток газу – на більш, ніж 50% або 1,5 млрд грн. По платежам, що контролюються митницями, необхідно виконати підвищений план з ввізних мит (зростання на 2 млрд грн) і імпортного ПДВ (1,7 млрд грн).

“Виконати все це можна, інше питання – якою ціною, – зазначила Ганна Дерев’янко. – Якщо ми всі хочемо лібералізації, підвищення сервісності, то явно не ціною збільшення податкового тиску на бізнес. При цьому контролюючі органи найчастіше не претендують на тіньовий сектор, а беруть з легального виробника, якого легше притиснути”.

Відповідь – чого чекати бізнесу в жовтні – чітко дає ДФС. Підрозділи оподаткування юридичних осіб повинні будуть не допустити маніпулювання платниками показниками податкової звітності з прибутку шляхом подання уточнюючих декларацій. На особистому контролі у начальників головних управлінь ДФС в областях, Києві та Центральному офісі по роботі з великими платниками буде правомірність застосування норми про перенесення збитків минулих років і декларування фінансових втрат у першому півріччі 2015 р.

Крім того, для збільшення надходжень до бюджету, підрозділи податкового та митного аудиту повинні забезпечити зростання показників з донарахувань не нижче рівня минулого року. По роботі з податковим боргом Роман Насіров також дає цілий ряд завдань – від залучення податкової міліції до роботи з боржниками до застосування режиму реструктуризації боргів. Особливої уваги потребують платники, у яких строки сплати розстрочених платежів наступають в жовтні.

“Якщо виникнуть ризики невиконання прогнозних показників, розрахувати можливість часткової дострокової сплати обсягів майбутніх періодів”, – сказано в документі.

Також наказом передбачається, що повернення всіх над- або частково сплачених сум зобов’язань повинно узгоджуватися з координаційно-моніторингового департаментом ДФС. Його зараз очолює колишній в. о. глави ДФС (після того, як Ігор Білоус був відсторонений від виконання службових обов’язків) Максим Мокляк. Інформування Мокляка буде відбуватися, якщо суми повернення будуть перевищувати 50 тис.грн.

При необхідності його департамент повинен буде провести дослідження, чи дотримується суб’єкт господарювання правила оподаткування, чи не бере участь у схемах мінімізації та чи не використовує інструменти оптимізації. Також буде враховуватися поточний фінансовий стан бізнесу.

“Це корупція в чистому вигляді. Від однієї людини буде залежати, чи повертати переплати або помилково сплачені суми, чи ні”, – підкреслила Юлія Дроговоз.

У сфері виробництва підакцизних товарів ДФС доручено перевіряти підприємства, які скоротили обсяги виробництва та сплату акцизного податку. Крім того, вже повинні були початися перевірки в компанії “Вог трейдінг” та відпрацювання за вигодонабувачами, зареєстрованими у ДПІ Печерського району Києва: ТОВ “Матикс”, “Редінг” і “НСТ Маркет”. Також з кінця серпня повинні перевірятися компанії на предмет формування схемного ПДВ у розмірі 300 млн грн. Мова йде про ТД “Евроинфо”, “Трестбуд-1”, “ВВС груп” і “Теплоенергобуд”.

За словами Ганни Дерев’янко, бізнес звик до закручування гайок і пристосовується до роботи в таких умовах. Але мови про розвиток та залучення інвестицій в таких умовах бути не може.

“Податки вже давно збираються не за законом, а за принципом: мені стільки потрібно. І це погіршує ситуацію, тому що бізнес несе всі ризики, крім фінансових ще й платить корупційний податок, – додав старший економіст Володимир Дубровський. – За невиконання бюджету керівника можуть звільнити, а ось те, що бізнес падає і економічний спад посилюється, це вже інше питання”.

Зазначимо, що ні в Мінфіні, ні в ДФС так і не змогли прокоментувати нам накази служби.

Правда України

ваша думка про статтю: