Як забезпечити тривалу і ефективну роботу автомобільного акумулятора

акумулятор

Хочете потрапити до групи автовласників, які витрачають гроші раціонально? Дотримуйтеся простих правил, яких не так багато, щоб скаржитися на погану пам’ять:

Вибирайте акумулятор правильно! Зверніть увагу на керівництво по експлуатації свого транспортного засобу. Напевно там, на відповідній сторінці, вказані параметри АКБ – номінальна місткість, потужність пускового струму, струму холодної прокрутки та ін. В цілому, навіть інформації прo ємність буде достатньо для того, щоб підібрати потрібну модель. Якщо цей параметр вибрано неправильно, батареї загрожує хронічна недозарядка або критичний розряд.

Регулярно проводьте зовнішній огляд АКБ. Це потрібно для того, щоб вчасно виявити можливі тріщини на корпусі. З’явитися вони можуть з різних причин, наприклад, через замерзання електроліту через падіння його щільності взимку, у сильний мороз або ж у вигляді механічних пошкоджень.

Дотримуйтесь заходів безпеки при “прикурюванні”. У холодну пору року (та й не тільки) деяким з нас доводиться протягувати руку допомоги іншим автомобілістам, даючи “прикурити”. І якщо на авто достатньо старих, не розпещених електронними системами керування або наявністю комп’ютерів, така процедура проходить абсолютно безболісно, то сучасні автомобілі вимагають особливого підходу. Так, не рекомендується залишати включеним запалювання на “донора”. Це може призвести до виходу з ладу електроніки. Дроти до клем слід підключати певній послідовності: спочатку “мінуси”, потім “плюси”, знімати – у зворотній послідовності і бажано одночасно.

Слідкуйте за станом електрообладнання авто. Будь-яка несправність генератора, реле та інших деталей, включених в ланцюг, може призвести до поступового або різкого розряду. Якщо вранці стартер крутить погано, a очевидних причин для розрядки АКБ немає, краще звернутися до електрика.

Не допускайте критичних розрядів АКБ. Не варто надовго залишати працюючим світло в салоні, фари, користуватися іншим електрообладнанням при вимкненому двигуні тривалий час!

Перевіряйте надійність кріплення акумулятора. Їзда по наших дорогах часто нагадує сафарі, ралі або слалом – як хочете. Найчастіше, постійна тряска провокує ослаблення кріплення, через що батарея може зіскочити c посадкового місця і пошкодитися. Тримайте корпус АКБ і клеми у чистоті. Особливу увагу варто приділити появі окислення. Вона може свідчити прo недостатньо щільний контакт.

Зверніть увагу на запуск двигуна взимку. Не включайте стартер більш ніж на 20-30 секунд за один раз. Крім того, при запуску в температуру нижче 20 градусів рекомендується вимикати зчеплення, якщо на авто встановлена механічна трансмісія.

Час від часу заряджайте АКБ. Це потрібно робити навіть у тому випадку, коли видимих причин немає, a автомобіль, в основному, експлуатується на коротких дистанціях. Просто на малих обертах і при короткочасних поїздках ємність АКБ при зарядці від генератора відновлюється не завжди повністю.

Якщо ви не дуже добре розбираєтеся в пристрої батареї і не маєте великого досвіду володіння авто, обслуговуйте акумулятори тільки на СТО. Зрештою, це простіше, зручніше, та й обходиться для новачків, як правило, дешевше.

Правда України

ваша думка про статтю: