Які існують види шахрайства, і як вони працюють в Україні

шахраї

Останнім часом в Україні скоротилися випадки розкрадання коштів за допомогою шахрайських витівок з банкоматами та банківськими картками. Причини експерти наводять різні, але поки що зводяться до однієї – гаманці людей значно зменшилися, красти нічого. Однак, це не зупиняє зловмисників від використання різних схем, за допомогою яких вони збагачуються. Ми дізналися, які існують види шахрайства, і як вони працюють в Україні.

Що собою становить платіжна карта? Це засіб доступу до банківського рахунку з метою оплати товарів і послуг або зняття готівки в банкоматах. Платіжна картка може мати магнітну смугу або магнітну смугу з чіпом. Банківські співробітники запевняють, що ті карти, які обладнані чіпом, захищені набагато краще. На магнітній смузі і на чіпі банк записує ту інформацію, яка використовується для проведення транзакцій з використанням карти. Існує два найпоширеніші способи проведення транзакцій:

в банкоматі або ПОС-терміналі магазину;
в інтернеті, де використовується інформація нанесена на поверхню платіжної картки, а саме: номер картки, дата закінчення терміну дії та код CVV2 або CVC2.

В принципі, вищевказана інформація і потрібна шахраям, щоб в достатньому обсязі заволодіти вашими коштами.

Варто звернути увагу на те, що банк, який випустив картку, не стане вам дзвонити і уточнювати інформацію нанесену на вашу карту. Якщо все ж вам подзвонили і представилися співробітником банку, до того ж попросили назвати реквізити карти не варто видавати особисту інформацію – передзвоніть самостійно в банк і виріште це питання.

Такий вид шахрайства банкіри прозвали “фішинг”. Інакше його трактують, як “закидання вудки”. Термін з’явився для позначення нових схем, в результаті яких шляхом обману стають доступні реквізити банківської картки та ПІН-код. Найчастіше його застосовують у вигляді розсилки через Інтернет листів від імені банку або платіжної системи з проханням підтвердити зазначену конфіденційну інформацію на сайті організації.

Як повідомляють експерти всі махінації з банківськими картками в Україні прийшли з Європи. У 2013 році запас шахрайських схем поповнився ще однією операцією, в банківському колі її називають Cash Trapping. Банкіри запевняють, саме цей вид шахрайства може завдати набагато більше збитків, ніж інші.

Суть його полягає в тому, що зловмисники наклеюють додатковий пристрій на отвір, через який виходить готівка (диспенсер) і в момент, коли людина проводить операцію з отримання коштів, вона їх фактично не отримує, хоча списання по картковому рахунку відбувається. Якщо в цей момент відійти від банкомату, то до банкомату підходить зловмисник, який знімає цю фальшиву панель, дістає гроші і благополучно йде геть.

Співробітники банку розповідають, що клієнту, в разі виявлення підозрілих приладів в зоні отримання коштів з банкомата, варто негайно звертатися в call-центр відділення банку, який обслуговує даний банкомат.

До того ж, в запасі шахраїв не один хитрий вид розкрадання коштів. Найчастіше шахраї проробляють наступне: на картоприймач зовні встановлюється накладка в якій розташовано зчитувальний пристрій, пін-код підглядають з використанням мініатюрної камери, встановленої на корпусі банкомату або підглядають з-за плеча, або встановлюють поверх оригінальної клавіатури банкомату накладку (фальш-клавіатуру), яка записує цифри пін-коду. Таким чином операція, яку проводить господар карти проходить успішно. Після отримання необхідної інформації, шахраї виготовляють дублікат карти і незаконно заволодівають коштами.

“Як отримує шахрай ПІН – це установка різних мініатюрних камер. Наприклад, клеїться коробочка з рекламою, і з цієї коробочки маленька дірочка, а всередині стоїть камера. Камера направлена ​​на клавіатуру. Будь-який банк в будь-якому договорі говорить: ви повинні вжити усіх заходів для того, щоб інформація з карти не потрапила в треті руки та ПІН-код ваш був захищений. Якщо це так, то ми говоримо про певний рівень безпеки”, – розповів співробітник банку.

Днями в Дніпропетровську співробітниками МВС була зафіксована нова схема шахрайства. Принцип роботи даної схеми схожий на вищеперелічені – в картоприймач вставляється “шиммінг”, який зчитує дані карт і передає їх шахраям.

“Це тонка гнучка плата, яка вставляється через щілину картрідера і зчитує дані введених карт. Мінус в тому, що такий пристрій помітити неможливо, так як він товщиною з людську волосину”, – повідомили про нову схему шахрайства в МВС.

Однак, співробітники банку повідомляють, що на момент розкриття схеми, фінансового збитку зафіксовано не було.

Найчастіше шахраї орудують в жвавих місцях, там же вони і встановлюють спеціальні накладки, з метою роздобути якомога більше карт. Буває, коли в місці установки накладки розташовано більше одного банкомату, тоді шахраї вибирають будь-який, а на інших розміщують оголошення різного роду, пишуть, що в банкоматі немає коштів, або ж вказують іншу причину для перенаправлення клієнтів в сусідній банкомат з встановленою накладкою.

“Шахраї для того, щоб отримати інформацію з магнітної смуги, встановлюють на банкомат зчитувальний пристрій зверху корпуса банкомату. Як правило, цей елемент повторює частину дизайну банкомату. Накладка являє собою корпус, в корпусі є магнітна головка і є або плата з запам’ятовуючим пристроєм, або радіо модуль, який передає інформацію зловмисникам”, – розповів банківський співробітник.

Банківські співробітники невпинно повторюють: перед тим, як знімати кошти в банкоматі, необхідно обов’язково провести його візуальний огляд на предмет виявлення нехарактерних деталей, які найчастіше розташовані в районі картоприймача і клавіатури. І вже, якщо вас щось насторожило, наприклад, наявність слідів клею, деталей прикріплених до корпусу банкомату, які не озброєним оком відрізняються кольором або ж матеріалом, необхідно звернутися в call-центр.

“Що потрібно для того, щоб себе убезпечити? Перше – закриваємо рукою клавіатуру, друге – банки, зараз, вживають таких заходів, як скріни безпеки (це картинка, яка показує, як повинен виглядати картоприймач і як повинна виглядати клавіатура). Коли шахрай підходь до банкомата, він на картоприймач встановлює свій пристрій. Якщо банк від початку знає і розуміє, як виглядає еталонний банкомат, він його фотографує і на екрані перед проведенням транзакцій показує: картоприймач повинен виглядати так”, – додав співробітник банку.

Боротьба банків і шахраїв – це вічний процес. Одні підлаштовуються під інших, у свою чергу, банки знаходять способи уникнення надмірного інтересу шахраїв до банківських карт, і до пристроїв, які надають інші види послуг.

Найчастіше банки видозмінюють банкомати – перефарбовують корпус пристрою в інший колір. Встановлюють антискіммінгові накладки на картоприймач. Для цього виготовляються виступаючі назовні деталі, що перешкоджають установці скіммінгових пристроїв (зчитувальних пристроїв – ред.). Більше того, банки встановлюють спеціальне обладнання в корпусі банкомату, здатне ігнорувати сторонні пристрої.

Більшою мірою шахраї використовують психологічні елементи присвоєння особистих фінансів. Для них всі способи хороші, аби швидше отримати вашу готівку. Ніколи не варто забувати про примітивні заходи безпеки. Іноді прикривши рукою або гаманцем клавіатуру, або ж уважно придивившись до банкомату, можна зменшить ризик втрати кровно зароблені гроші.

Правда України

ваша думка про статтю: