На жаль, Україна продовжує залишатися під лапою шахраїв-олігархів

Коломойський і команда

Причиною революції на Майдані в минулому році стала корумпована влада в Україні, нове керівництво країни обіцяло привести нових лідерів. Але “деолігархізація” поки що в Україні практично не проводиться, пише британське видання.

І прихильники українського керівництва, і західні дипломати, і представники опозиції, як правило, відповідаючи на запитання про те, як проходить процес “деолігархізації”, реагують однаково – “щиросердим сміхом”.

Новий президент України Петро Порошенко обіцяв новий стиль політики. Мільярдер, який створив успішну “шоколадну імперію”, пообіцяв також відкрите і прозоре державне управління. У коментарях виданню, в квітні, Порошенко сказав, що він сповнений рішучості боротися з олігархами і “запобігти неприйнятному впливу приватних інтересів на державу”. Саме з цією метою, як він говорив, був звільнений Ігор Коломойський.

Але Порошенко, сам з класу олігархів, як критики кажуть, не зміг ввести новий вид політики. “Існує конфлікт між справжніми реформами і старим стилем адміністративного тиску для досягнення цих цілей”, – сказало джерело, близьке до одного з провідних бізнесменів країни.

Деякі вважають, що Україні потрібен час на перетворення, враховуючи війну на Сході країни. Деякі кажуть, що заклики до якнайшвидшої “деолігархізації”, західні лідери та ідеалісти просто не розуміють, наскільки сильно в Україні вкоренилася ця система.

“Порошенко каже, що хочуть почути західні політики, і вони чомусь йому вірять, але вони не розуміють, наскільки неможлива деолігархізація в нашій системі, які глибокі корені має ця пострадянська спадщина, – вважає Ірина Верещук, колишній мер міста Західної України. – Олігархи як кров і органи системи, і нам поки нічим їх замінити при трансплантації”.

Як свідчать результати опитування, проведеного в червні, європейці чекають Україну в ЄС після реальної боротьби з корупцією та олігархами.

Опитування мешканців шести найбільших країн Європи не виявив принципового протесту пересічних європейців проти вступу України в ЄС, проте підтвердив, що населення країн Євросоюзу не бажають бачити Україну в ЄС без успішних результатів боротьби з корупцією, олігархами і бідністю.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваша думка про статтю: