У 2015 р транспортний податок повинні будуть сплатити 5389 киян за 5598 автомобілів

транспортний податок

У 2015 р транспортний податок повинні будуть сплатити 5389 киян за 5598 автомобілів – сукупно сплатити близько 140 млн. грн., повідомили в столичному управлінні Державної фіскальної служби.

Відповідні повідомлення господарі таких машин (занесені до Реєстру речових прав) отримали за місцем своєї реєстрації до 1 липня.

Відзначимо, транспортним податком з цього року обкладаються легкові автомобілі віком до 5 років з об’ємом двигуна понад 3 л. Ставка – 25 тис. грн. на рік. А заплатити його потрібно протягом 60 днів з дня отримання повідомлення, інакше – штраф: 10% – при затримці до 30 днів включно, 20% – при більшому терміні.

«За несплату автоматично нараховується штраф. Але ще не все: дані про несумлінних платників відразу ж потрапляють до Реєстру обтяжень. Така людина не може засвідчити жодної угоди в нотаріуса – ні продажу, ні оренди будь-якого свого майна», – розповів про всі випливають наслідки партнер юридичної компанії Владислав Кисіль.

Пільг на цей вид майнового податку, на відміну від податку на нерухомість, не передбачено. Тобто від його сплати не звільняються ні інваліди, ні учасники АТО, ні багатодітні сім’ї.

«Передбачається, що такого роду транспортні засоби – люксові, і це варіант податку на розкіш, які вже тут пільги-виключення», – зауважив Кисіль.

Однак генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко все ж вважає транспортний податок популістським.

«Машина з двигуном більше 3 л – не обов’язково преміум-класу, – стверджує він. – І навпаки: у дуже дорогих авто не завжди великий об’єм двигуна. Наприклад, Mercedes-Maybach S600 пропонується на вибір з двигуном 5 або 6 літрів, але є варіант 2,997 л. Візуально вони не відрізняються … Maserati Quattroporte коштує від 110 тис. євро, але об’єм двигуна 2,979 л, значить, під податок не потрапляє». У той же час, за його словами, серед японських і корейських авто економ-класу, вартістю до $30 тис., є моделі з двигуном понад 3 л».

Але головне, переконаний експерт, від впровадження податку не буде тривалого економічного ефекту. «Люди не припинять купувати люксові машини, але вибиратимуть (і вибирають) авто з двигуном поменше. Переоформлятимуть їх на бабусь, а самі їздитимуть по довіреності. Таким чином, вже через рік-два кількість тих, хто потрапляють під цей податок авто зведеться до одиниць», – запевнив Назаренко.

Підтверджують цей прогноз і дані автобазарів, згідно з якими продажі дорогих машин в Україні впали менше, ніж дешевих. Якщо загальне падіння ринку за перше півріччя 2015-го (порівняно аналогічним періодом 2014) склало 68%, то продажі найдоступніших і масових авто в ціновій категорії Low Cost скоротилися за рік майже на 78%. У середній ціновій категорії продажу на 60% менше, а преміум-класі – на 41%, а найдорожчих авто, Luxury – всього на 38%.

При цьому продажі нових комерційних авто Premium-класу зросли порівняно з минулим роком на 13%. Це сталося завдяки гарному старту продажів Mercedes-Benz V-класу: об’єм двигуна – трохи більше 2 л, ціна від 1,1 млн. грн.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваша думка про статтю: