У понеділок виповниться рівно рік з проведення виборів президента, на яких переміг Петро Порошенко

Порошенко

У понеділок виповниться рівно рік з проведення виборів президента, на яких переміг Петро Порошенко. Проаналізували його головні передвиборчі обіцянки, а також зміни, які відбулися в країні за цей час.(див. інфографіку).

А експерти назвали основні досягнення та провали Порошенка. На їхню думку, у президента непогано виходить представляти країну на міжнародному рівні, але от з кадрами і боротьбою з корупцією у нього – серйозні проблеми.

Головним досягненням Порошенка політологи називають зовнішню політику. “В плюсах – підписання економічної частини Асоціації з ЄС та угоди про ЗВТ, а також коло солідарності з Україною у зв’язку з конфліктом на Донбасі. Захід нас підтримав, і були введені санкції проти Росії. Плюсом став і початок демонополізації енергоринку (наприклад, прийняття закону про ринок природного газу), – сказав політолог Карасьов. – Все-таки запустилися реформи, наприклад економічні. І п’яте: ми все-таки вистояли в конфлікті на Донбасі, реформується армія і сектор безпеки, проект “Новоросія” закритий, підписані мінські домовленості по мирному плану Петра Порошенка”.

Безумовним досягненням Порошенка можна назвати зовнішню політику, говорить і політолог Олександр Палій: “За рік серйозно була мобілізована підтримка України Європою. Як парламентер Порошенко на іноземних партнерів призводить враження компетентної людини”.

Ще одним позитивним моментом Палій називає той факт, що влада прислухається до суспільства: “Суспільство впливає на кадрову політику: як приклад, можна назвати нещодавній випадок з головним даішником, коли після скандалу в інтернеті (з’явилися фото розкішного життя його дочок, – ред.) він звільнився“.

Також, на думку політолога, президент зробив правильний акцент на армії: “Він відродив повагу до ВСУ, зробив їх найважливішою частиною держави, це зараз важливо”.

А ось провальною експерти вважають кадрову політику президента: той факт, що він оточує себе людьми зі свого ж бізнесу, і також призначає людей з колишньої влади.

“Кадрові помилки дійсно були: це і приклад з Міноборони (призначення Валерія Гелетея, якого в жовтні минулого року замінили Степаном Полтораком. – ред.), неодноразово різні політсили вимагали відставки Валеріяї Гонтарєвої з посади голови НБУ”, – говорить Карасьов.

Він також вважає мінусом протистояння президента і Кабміну: “Ситуація налагоджена, і відкритого протистояння немає, але елементи партизанської війни залишилися”.

Ще один мінус, на думку політологів, – провал з безвізовим режимом, обіцянки продажу власного бізнесу.

Провалом стала і боротьба з корупцією, вважає Палій: “Країна була обплутана зв’язками між корупціонерами, і зараз вони рвуться половинчато, ми не бачимо радикального підходу: влада намагається обійти гострі кути”.

Ще одним мінусом Карасьов називає також спроби президента контролювати комісію за тарифами, Фонд держмайна та інші економічні відомства.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваша думка про статтю: